استفاده از تکنولوژی کمک داور ویدئویی نیز در مسابقات بین المللی رایج است. اما ایران نتوانسته از آن در مسابقات بین المللی استفاده کند. به عنوان مثال در آبان ماه سال گذشته در مرحله مقدماتی جام جهانی، تیم های ملی سوریه و لبنان توانستند از این فناوری در بازی مقابل تیم ملی کشورمان استفاده کنند، اما کشورمان نتوانست از VAR در بازی استفاده کند. چارچوب این مسابقات دلیل این امر نیز تحریم های اعمال شده علیه ایران بود.
فیفا و کنفدراسیون فوتبال آسیا پیش از شروع رقابت های مقدماتی جام جهانی اعلام کردند که این سیستم را به صورت پرتابل در اختیار کشورهای فاقد VAR قرار می دهند تا کیفیت مسابقات را بالا ببرند و از VAR در قاره آسیا استفاده کنند. با وجود این تصمیم، احتمالات فوق شامل حال کشور ما نمی شد.
تحریم ها علیه ایران باعث شد که ایران برخلاف کشورهایی مانند سوریه و لبنان نتواند از سیستم VAR قابل حمل در مسابقات آسیایی استفاده کند.
فدراسیون فوتبال در تشریح دلیل عدم امکان استفاده از این فناوری به صورت پرتابل برای ایران، اعلام کرد: کنفدراسیون فوتبال آسیا طی نامه ای به فدراسیون فوتبال اعلام کرد که به دلیل تحریم ها نمی تواند VAR را به تهران ارسال کند.
اگرچه تیم های فوتبال کشورمان چه در داخل و چه در سطح ملی علیرغم تحریم ها و یا به دلیل نبود VAR در ایران از این فناوری محروم هستند، کشورهای دیگر علاوه بر استفاده از این امکان تکنولوژیکی توانسته اند آن را پیشرفته تر کنند.
قطر که میزبان جام جهانی 2022 بود، توانست از پیشرفته ترین نسخه فناوری VAR استفاده کند. یکی از جدیدترین ویژگی های این سیستم در جام جهانی قطر، فناوری آفساید نیمه اتوماتیک بود که به عنوان ابزاری حمایتی برای داوران به حساب می آمد و به آنها کمک می کرد تا در طول مسابقات در مورد آفساید تصمیم گیری دقیق و سریع تری داشته باشند.
خود فناوری VAR در این مسابقات جام جهانی به بالاترین سطح ممکن رسید. با کمک این فناوری اگر داور تصمیم اشتباهی می گرفت یا صحنه مهمی را از دست می داد، صحنه با کمک VAR بازبینی می شد و به داور اطلاع داده می شد. در این سیستم بازبینی، در عرض چند ثانیه، ناظر ویدیویی داده ها و هشدارهای سیستم کمک داور ویدیویی را بررسی می کند و در صورت تایید، داور اصلی را مطلع می کند.
آمارهای مختلفی در مورد تاثیر استفاده از VAR در کاهش خطاهای داوری ارائه شده است. گفته می شود استفاده از این فناوری می تواند دقت قضات در تصمیم گیری را به بیش از 95 درصد برساند; در حالی که میزان دقت آنها بدون استفاده از این سیستم 93.6 درصد برآورد شده است.
یکی از آمارهای اخیر درباره تاثیرگذاری VAR در فصل جاری لیگ برتر انگلیس نشان می دهد که از صدها اتفاقی که در این فصل رخ داده است، در 48 مورد باید از کمک داور ویدئویی استفاده می شد. از این 48 مورد، VAR در 42 مورد تصمیم درستی گرفت، اما در 6 مورد دیگر اشتباه کرد.
در فصل جاری رقابت های لیگ انگلیس از 48 موردی که باید توسط VAR بررسی می شد، این سیستم در 42 مورد تصمیم درستی گرفت.
سایت Statista علاوه بر آمار مربوط به عملکرد سیستم کمک داور ویدیویی، تحقیقی در مورد تاثیر استفاده از VAR بر لذت تماشای فوتبال در لیگ برتر انگلیس در سال 2020 انجام داده است که نتایج آن نشان می دهد. که 67 درصد از تماشاگران این مسابقات معتقدند با وجود این فناوری از تماشای فوتبال “کمتر” یا “خیلی کمتر” لذت می برند.
19 درصد از مردم گفتند که استفاده از VAR بر لذت تماشای مسابقات تأثیری ندارد، 9 درصد گفتند که از تماشای مسابقات با این فناوری لذت بیشتری می برند و 3 درصد گفتند که سیستم کمک داور ویدیویی تماشای فوتبال را بسیار لذت بخش تر کرده است. گرفتن
با تمام این تفاسیر و بدون توجه به تاثیر استفاده از VAR در مسابقات فوتبال، این سیستم در سال های اخیر در فوتبال جهان جا افتاده و استفاده از آن رواج یافته است. نبود این فناوری در کشور ما باعث می شود که فوتبال، سیستم داوری و داوران کشور از رویه های به روز و مرسوم دنیا بی بهره باشند.
همین دلیل در کنار دلایل دیگر باعث شده تا فدراسیون فوتبال بار دیگر به فکر معرفی و استفاده از این سیستم در لیگ برتر و لیگ یک باشد. به همین دلیل در روزهای اخیر اخبار مختلفی مبنی بر تلاش برای تجهیز تعدادی از ورزشگاه ها به سیستم VAR منتشر شده و رئیس فدراسیون از هشت باشگاه لیگ برتری درخواست کرده تا در اجرای فاز اول VAR پیش قدم شوند. .
به گزارش تاج، باشگاه های پرسپولیس، استقلال، سپاهان، مس کرمان، گلغر سیرجان، ذوب آهن اصفهان، صنعت نفت آبادان و تراکتور تبریز در فاز اول توانایی راه اندازی این فناوری را دارند. علاوه بر باشگاههای لیگ برتر، باشگاههای لیگ فوتبال یک کشور که توانایی پرداخت هزینههای راهاندازی VAR را دارند، میتوانند با یک شرکت با مذاکره فدراسیون قرارداد ببندند و این سیستم را ارائه دهند.
پرسپولیس، استقلال و 6 باشگاه دیگر برای راه اندازی فاز اول این فناوری انتخاب شده اند.
دبیرکل فدراسیون فوتبال روز 12 دی ماه با روسای ادارات بین الملل و حقوقی، نمایندگان دپارتمان داوری، فناوری و کمیسیون معاملات دیداری داشت تا تمهیدات لازم برای استفاده از فناوری VAR فراهم شود. با تمام تدابیر اخیر انتظار می رود این بار طلسم ورود VAR به کشور شکسته شود و داوری مسابقات فوتبال ایران با کمک کمی تکنولوژی از تردید و بی عدالتی خارج شود.