در دنیای امروز، روش های تولید محتوا با سرعت زیادی در حال تغییر است و مردم می خواهند در زمان کمتری اطلاعات بیشتری به دست آورند. محتوای پادکست یا ویدیویی به افراد این امکان را می دهد که در حین انجام سایر کارهای روزانه به محتوای مورد علاقه خود گوش دهند.
ساخت فیلم و انتشار در پلتفرم هایی مانند یوتیوب یا آپارات مشکلات خاص خود را دارد و نمی توان همه موضوعات را به صورت ویدئویی ارائه کرد. به همین دلیل شاید بتوان محتوای صوتی را بهترین راه برای دریافت انواع محتوا در این روزهای شلوغ و شلوغ دانست. پادکست نوعی فایل صوتی دیجیتال است که در بسترهای مختلف ایرانی و خارجی در فضای اینترنت منتشر می شود و کاربران می توانند با دانلود اپلیکیشن های این پلتفرم ها از محتوای موجود در آن استفاده کنند.
در واقع پادکست ها را می توان جایگزینی برای رادیو دانست که مزایای بیشتری نسبت به آن ارائه می دهد. شما می توانید قسمت های مورد علاقه خود را از بین میلیون ها پادکست موجود در هر زمانی از شبانه روز در ترافیک یا هنگام آشپزی یا حتی قبل از خواب انتخاب کرده و گوش دهید یا آنها را دانلود کنید تا در زمان دیگری گوش دهید.
فرهنگ گوش دادن به پادکست در کشور ما هنوز یک فرهنگ نوپا است و بسیاری از استارتاپ ها به تازگی فعالیت خود را در این زمینه آغاز کرده اند. البته پادکست های فارسی با کیفیتی در پلتفرم های مختلف ساخته شده است که ارزش معرفی دارند. تولیدکنندگان پادکست ساعت ها تحقیق و خلاصه کتاب ها و مقالات بسیاری را برای هر قسمت ضبط و منتشر می کنند.
در این مقاله قصد داریم تعدادی از بهترین پادکست های فعلی فارسی را معرفی کنیم. این پادکست ها در برنامه هایی مانند Spotify، Cassettebox، Namlike یا Shenuto در دسترس هستند.
تراژدی رادیویی
رادیو تراژدی از شهریور ۱۳۹۸ فعالیت خود را آغاز کرد و هر ماه یک قسمت از داستان زندگی شخصیت هایی منتشر می کند که کمتر شناخته شده اند و اطلاعات کمی از آنها در فضای مجازی وجود دارد. این داستان ها حاصل تحقیقات فراوان است و بر اساس واقعیت منتشر شده است.
شانل بی
Channel Bay فعالیت خود را با روایت داستان های واقعی از تابستان 1393 آغاز کرد.این پادکست یکی از حرفه ای ترین و شناخته شده ترین پادکست های فارسی زبان است که توسط تیمی مجرب گردآوری، ضبط و منتشر شده است.
علاوه بر داستان های واقعی منتشر شده در رسانه های معتبر انگلیسی زبان، محتوای قسمت های ChannelB محتوای مفید و آموزش هایی است که به شما در راه اندازی یک پادکست و تولید قسمت کمک می کند.
رایگان
از ماه می 2017، کانال B پادکست جدیدی به نام Be Plus راه اندازی کرد که هر قسمت به خلاصه ای از کتاب های غیرداستانی اختصاص دارد. در هر قسمت از این پادکست ضمن بررسی کتاب، خلاصه و توضیحاتی با هدف معرفی و تشویق مخاطبان به مطالعه کتاب ارائه می شود. تا شنونده تصمیم بگیرد که آن کتاب را بخواند یا نخواند.
پادکست فردوسی خانی
فردوسی خانی پادکستی برای عاشقان شاهنامه است امیر خادم، مدرس دانشگاه تورنتو با مدرک دکترای ادبیات تطبیقی، آن را راه اندازی کرده است. اولین قسمت از این پادکست پرطرفدار در اسفند 1394 منتشر شد و پس از آن در هر قسمت به صورت هفتگی یکی از داستان های شاهنامه خوانده می شد. هدف از راه اندازی پادکست فردوسی خوانی، آشنایی بیشتر با شاهنامه و ارائه نسخه ای روان و ساده از آن به عموم مردم است.
رادیو مرزی
رادیو مرز خود را اینگونه معرفی می کند:
روایات مردم درباره مسائلی که بین آنها و دیگران فاصله ایجاد می کند.
در این پادکست از افرادی می شنویم که با فاصله ای که افسردگی، بچه دار شدن، چاقی، مهاجرت، خوابگاه، لکنت زبان، چاقی، گیاهخواری و هزاران موضوع دیگر بین افراد ایجاد می کند، می شنویم. هدف از راه اندازی رادیو مرز این است که مردم با زندگی بهتر کنار بیایند و کیفیت زندگی خود را بهبود بخشند.
رادیو وجود ندارد
Radio Nist یک پادکست مکالمه محور است که به صورت هفتگی منتشر می شود. مکالمات غیر رسمی هستند و ساختار ثابتی ندارند. هر قسمت داستان مکان هایی را بیان می کند که زمانی به میزبانی رویدادهای مهم معروف بودند. اما اکنون یا دیگر مهم نیستند یا تغییر کاربری داده اند.
پادکست چرخ
چاره یک پادکست در مورد دنیای خودرو است که داستان پیدایش و تکامل شرکت های مختلف خودروسازی را روایت می کند. در این پادکست موضوعات تخصصی مانند اسب بخار و تولید صفر تا صد خودرو جایی ندارد و داستان ها بیشتر از جنبه های مختلف انسانی روایت می شود؛ به طوری که گوش دادن به آنها نه تنها برای بازیکنان ماشین، بلکه برای مردم عادی نیز بسیار جالب خواهد بود.
پادکست جفکری
ایده اولیه راه اندازی پادکست جفکری در فروردین 1398 شکل گرفت و 6 ماه بعد اولین قسمت آن منتشر شد. این پادکست همانطور که از نامش پیداست مکانی برای تفکر است و در هر قسمت با طرح موضوعی برای بهبود تجربه زندگی شنونده را به تفکر وا می دارد.
با رادیو کار نکنید
هر قسمت از پادکست کار نکن مسیر شغلی افرادی که کارشان زندگی آنهاست را شرح می دهد. این افراد عاشق کار خود هستند و کار را به عنوان یک فعالیت صرفا برای کسب درآمد نمی بینند. در این پادکست با افراد زیادی از این دست آشنا خواهید شد و ایده های مرتبط با راه های رسیدن به آینده ای موثرتر را یاد خواهید گرفت.
خلاصه پادکست
پادکست دایجست در دسامبر 2016 با هدف تشریح مسائل نسبتاً پیچیده دنیا به زبانی ساده راه اندازی شد و هر قسمت درباره یکی از موضوعات روز دنیا (اقتصادی، سیاسی، علمی، فلسفی، مذهبی و …) است. ) ، بی طرفی و بررسی جامع منتشر می شود. هدف از ایجاد پادکست دایجست ارتقاء دانش عمومی جامعه و آموزش و اطلاع رسانی از جنبه های مختلف می باشد.
رادیو یوری
یوری (به ژاپنی پرنده زیبای خرد) اولین پادکست اختصاصی انیمه، مانگا و فرهنگ ژاپنی به زبان فارسی است که هدف آن معرفی هر شنونده ای با این فرهنگ زیبا است.
پادکست داستانی
پادکست داستانی یکی از پادکست های فارسی چند گوینده با موضوعی ترسناک و دلهره آور است که هر قسمت از آن یک اتفاق واقعی و غیرمنطقی را روایت می کند. این پادکست برای افراد زیر 15 سال یا مبتلایان به بیماری قلبی مناسب نیست.
حماسه رادیو
پادکست Saga افسانه ها و اسطوره های سرزمین های دور را به زبانی آشنا روایت می کند. داستان سرزمینهای اساطیری و اسرارآمیز مانند یونان، هند، ژاپن و آمریکای جنوبی با لحنی جذاب روایت میشود که شاید قبلاً برخی از آنها را شنیده باشید. با این حال، گوش دادن به همان داستان های تکراری در پادکست Saga خالی از لطف نیست.
رادیو جاده
قسمت های رادیویی شما را تشویق می کنند که فکر کنید و راهی برای بهتر زیستن پیدا کنید. این پادکست با موضوع رشد و پیشرفت شخصی حاصل مطالعه گسترده صاحب آن است. مجتبی شکوری است. موضوعات مطرح شده در رادیو راه همگی با هدف شناخت و شناخت بهتر خود و دنیای اطرافمان ضبط و منتشر می شود و عشق، مرگ، نبوغ، رضایت درونی، جنگ، مسیر زندگی و… را در این یکی توصیف می کند. -پادکست شخصی، منابع مورد استفاده برای تولید هر قسمت به مخاطب معرفی می شود.
رادیو آفساید
پادکست فارسی آفساید در سال 2017 و همزمان با جام جهانی 2018 متولد شد. در این پادکست به موضوعات ورزشی به ویژه در حوزه فوتبال پرداخته شده و توضیحاتی در مورد این موضوعات به علاقه مندان به فوتبال و لیگ های کشورهای مختلف ارائه می شود. قسمت های این پادکست به صورت هفتگی منتشر می شود و در برخی از آن ها کارشناسان و خبرنگاران سرشناس خارجی سوالاتی در مورد مسائل فوتبال مطرح می کنند.
پادکست ساعت 10 صبح
پادکست 10 صبح در ژوئن 2016 فعالیت خود را آغاز کرد و اولین قسمت های آن به موضوعات مربوط به توییت های 10 صبح اختصاص داشت. اما پس از مدتی این روال تغییر کرد و صحبت در مورد مدل های کسب و کار جای آن را گرفت. در این قسمت ها مفاهیم اولیه کسب و کار و مدل کسب و کار توضیح داده شد. در حال حاضر، اپیزودهای پادکست 10 صبح به مصاحبه با کارآفرینانی اختصاص دارد که داستان های زندگی و کسب و کار خود را به شنوندگان می گویند.
رادیو پرچم سفید
پرچم سفید یک پادکست فارسی زبان است که در مورد یکی از تاریک ترین حوادث تاریخ بشر یعنی جنگ صحبت می کند. این پادکست در بهمن 1376 راه اندازی شد و موضوع اصلی آن تاریخ و روایت جنگ هایی است که در آن میلیون ها نفر آواره، مجروح یا کشته شدند. نام این پادکست نیز نمادی از عبرت گرفتن از جنگ و پایان دادن به آن است.
پادکست مترونوم
Metronome یک پادکست در مورد موسیقی است که داستان چگونگی خلق آهنگ های معروف در هر قسمت را بیان می کند. آهنگساز، ترانه سرا و خواننده هر آهنگ دور هم جمع می شوند و روند را از لحظه شکل گیری ایده آهنگ در ذهن آهنگساز یا ترانه سرا تا روز انتشار و عوامل موثر بر این روند روایت می کنند.
رادیو دیو
Radio Dev با تلفیق ادبیات و موسیقی ایران و جهان در هر قسمت به یک کشور یا منطقه سفر می کند و مخاطب را با موسیقی و ادبیات آنجا آشنا می کند. روال هر قسمت به این صورت است: ابتدا متن هایی از ادبیات برجسته آن منطقه خوانده می شود و سپس موسیقی با همین مضمون پخش می شود. ادبیات و موسیقی هر دو از عناصر برجسته فرهنگ مردم و ملت ها هستند و با استفاده از این دو ویژگی، قسمت های رادیو دیو سعی می کنند شما را به سفری ببرد و به خارج از مرزها ببرد.
پادکست انجیر و به
انجیر و به یک پادکست فارسی زبان با محوریت فرهنگ غذایی و آداب و رسوم آن در ایران و سایر کشورهاست و در هر قسمت میزبان مهمانانی است که در حوزه کاری خود تاثیرگذار هستند.
***
آیا تا به حال به محتوای پادکست های برجسته گوش داده اید؟ چه پادکست دیگری را می شناسید که محتوای ارزشمندی را ارائه می دهد که در این مقاله نمی گنجد؟
پرسش های رایج
بهترین پادکست های فارسی را در چه زمینه هایی می توان یافت؟
امروزه پادکست های فارسی روز به روز در حال افزایش هستند و هر کدام به موضوعات مختلفی می پردازند. پادکست هایی که در این مقاله به شما معرفی کردیم محدود به زمینه های خاصی نیست و با کمی جستجو در اینترنت می توانید بسته به موضوع انتخابی خود پادکست های زیادی پیدا کنید.
زومیت بر چه اساسی لیست بهترین پادکست های فارسی را انتخاب کرده است؟
پادکست های فارسی معرفی شده در این مقاله بر اساس کیفیت محتوا و تعداد مخاطبان انتخاب شده اند و برخی از آن ها پادکست هایی هستند که ما در زومیت طرفداران آن ها هستیم و مطالب آن ها را دنبال می کنیم.