وزیر ارتباطات: سهم اقتصاد دیجیتال از درآمد سرانه کشور تا سال 1404 به 10 درصد برسد.


نشست ارتقای بهره وری حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات با حضور وزیر ارتباطات و رئیس سازمان امور اداری و استخدامی کشور برگزار شد. به گزارش روابط عمومی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، در این جلسه گزارشی از اقدامات انجام شده در راستای ارتقای بهره وری حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات ارائه شد.

بر اساس آنچه در این جلسه مطرح شد، رشد کلی عوامل تولید حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات در حال حاضر به 13.3 درصد رسیده است، این در حالی است که در گزارش روابط عمومی وزارت ارتباطات آمده است که بر اساس برنامه ششم توسعه، رشد این شاخص باید به 6.5 درصد برسد، اما ارزیابی ها نشان می دهد که این رشد به دو برابر میزان تعیین شده رسیده است.

عیسی زارع پور در خصوص افزایش سهم اقتصاد دیجیتال در درآمد سرانه کشور که به گفته وی از 6.4 درصد به 7.2 درصد رسیده است نیز گفت: این میزان باید تا سال 1404 به 10 درصد برسد که فکر می کنم در افق 10 را می توان هر سال با برنامه ریزی به 30 درصد افزایش داد.”

در عین حال، بر لزوم افزایش سهم اقتصاد دیجیتال از درآمد سرانه کشور، حداقل در چهار ماه گذشته که از اعمال محدودیت ها بر اینترنت، این بخش از اقتصاد کشور می گذرد، تاکید می شود. ضربه سختی خورده است. بازیگران مختلفی که در این عرصه نقش مهمی را ایفا کرده‌اند، از استارت‌آپ‌ها گرفته تا کسب‌وکارهای کوچک و خانگی، در اثر موج محدودیت‌ها و انسدادهای ایجادشده، ضعیف یا نابود شده‌اند.

موانع توسعه اقتصاد دیجیتال در ایران پیش از این کم نبود، اما اکنون با گسترش محدودیت ها و به ویژه محدود شدن مرزهای آن به داخل کشور و دشواری دسترسی به شبکه های جهانی، این موانع افزایش یافته است. به طوری که با تداوم شرایط موجود، تصور افزایش سهم اقتصاد دیجیتال به 30 درصد در 10 سال آینده دشوار می شود.

همین موضوع باعث شده تا کارشناسان در تحلیل شرایط کنونی به این نتیجه برسند که اقتصاد دیجیتال در جزیره متروک مجازی شکوفا نخواهد شد و یا از سوی دیگر باید نگران ایرانی محور شدن اقتصاد دیجیتال کشور باشند. چرا که در مقابل اظهارات حامیان فیلترینگ، منتقدان این شرایط را ایرانی وار یا سایپایی شدن اقتصاد دیجیتال می دانند. وضعیتی که در آن افراد یا مشاغل مجبور به استفاده از پلتفرم های داخلی می شوند زیرا نمونه های خارجی از دسترس خارج می شوند.

ضرورت توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در دستگاه های اجرایی کشور

وزیر ارتباطات در این جلسه با برشمردن اهمیت استفاده از فناوری های نوین ارتباطی و اطلاعاتی مانند اینترنت اشیا در نقاط مختلف کشور، خواستار در نظر گرفتن شاخصی برای تعیین سطح هوشمندی در حوزه های مختلف از جمله شد. اقتصاد، کشاورزی و آموزش در برنامه هفتم توسعه.

زارع پور در این زمینه توضیح داد: این روزها بهترین فرصت برای در نظر گرفتن شاخصی در برنامه هفتم توسعه برای توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در بخش های مرتبط با دستگاه های اجرایی برای هوشمندسازی است چرا که فناوری اطلاعات و ارتباطات می تواند محرک توسعه و ارتقای بهره وری در کشور باشد. حوزه های مختلفی که فکر می کنم باید به دستگاه های اجرایی واگذار شود.»

به گفته وی، پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات می تواند نقش موثری در این زمینه ایفا کند تا با بهره گیری از فناوری های نوین، نقاط مختلف کشور متحول شوند: «فناوری های جدید می تواند بخش های دیگر را متحول کند، بنابراین پژوهشکده ارتباطات و فناوری اطلاعات می‌تواند فناوری‌های جدید را به موضوعات و دوره‌های آموزشی برای مدیران و کارکنان بخش‌های مختلف تبدیل کند و رویدادهای آن را سازماندهی کند؛ به طوری که تا سال آینده حداقل 10 دوره برای مدیران و کارکنان بخش‌های مختلف برگزار می‌شود.

میشم لطیفی، رئیس سازمان امور اداری و استخدامی کشور نیز در این جلسه بر ضرورت اصلاح برخی از فرآیندها که می تواند به توسعه کشور کمک کند، تاکید کرد و گفت: نیاز به اصلاح بسیاری از فرآیندهای مربوط به اعطای اعطا است. مجوزها، پیمانکاری و نظارت را می پذیریم و در این زمینه می توان از فناوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان پیشران توسعه کشور استفاده کرد و باید به سمت هوشمندسازی برویم.»