طرح اینترنت بدون فیلتر اساتید دانشگاه از چند ماه پیش مطرح شد و با توجه به اظهارات نماینده ناظر مجلس در کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه رایانه ای، از مرحله آزمایشی نیز عبور کرده بود. این طرح قرار بود فیلترینگ را حذف کند اما فقط برای افراد خاصی.
اکنون با افزایش محدودیت های اینترنتی و تشدید فیلترینگ، این طرح با جدیت بیشتری نسبت به گذشته پیگیری می شود. پنج ماه اختلال، انسداد و محدودیت، بسیاری از مشاغل، مشاغل و حتی ارگان های دولتی را به غیر از اساتید خواستار دسترسی بدون محدودیت به اینترنت کرده و هر کدام در نامه های جداگانه درخواست خود را از وزیر ارتباطات اعلام کرده اند.
اوایل بهمن ماه اعلام شد که اینترنت بدون فیلتر برای اساتید دانشگاه راه اندازی می شود. البته نام این اینترنت را «اینترنت باز» گذاشتند و هدف از ارائه آن را «استفاده از بسترها و وب سایت های بین المللی با محتوای علمی، آموزشی، پژوهشی و فناوری» اعلام کردند.
اگرچه طبق قوانین موجود در بسیاری از کشورهای جهان، برخی از اقشار جامعه از جمله اساتید دانشگاه سطح دسترسی گسترده تری به اینترنت دارند و در فضاهای خاص مانند دانشگاه با سرعت و کیفیت بهتری از اینترنت استفاده می کنند. اما نکته مهم در ارائه این سطح دسترسی به این معناست که اینترنت در این کشورها دور از دسترس عموم نیست و یا محدودیت های گسترده ای ندارد.
همین نکته باعث می شود که وقتی صحبت از اینترنت بدون محدودیت برای برخی مشاغل یا ارائه خدماتی که امکان دسترسی آسان تر را برای برخی افراد فراهم می کند، بحث اینترنت کلاسی و تمام انتقادات مربوط به آن مطرح شود. زیرا از نظر حقوق دانان اینترنت طبقاتی در قوانین داخلی و بین المللی مشروع نیست و بسیاری از فعالان حوزه فناوری نیز با آن مخالف هستند.
با وجود این، وزیر ارتباطات بارها تاکید کرده که اینترنت کلاسی در کشور وجود ندارد. وی هفته گذشته در پاسخ به خبرنگار زومیت در خصوص اینترنت کلاسی، موضوع اینترنت کلاسی را رد کرد و اعلام کرد که «یک سری امکانات برای کلاس های خاص آماده کرده ایم، ابزارهایی را در اختیار آنها قرار می دهیم تا بتوانند دسترسی داشته باشند. سایت هایی که بدون نیاز به فیلترشکن توقیف می شوند این مسیری است که ما در حال طی کردن آن هستیم» و افزود: ارائه چنین ابزارهایی به برخی از صنوف به معنای ارائه اینترنت کلاسی نیست.
زارع پور در پاسخ به خبرنگار مهر، اکنون اعلام کرده است که اینترنت بدون فیلتر اساتید مانند اینترنت خبرنگاری است که وزارت ارتباطات پیش از این در اختیار برخی خبرنگاران قرار داده و توضیح داده است: «این اینترنت برای دسترسی است. سایتهایی که ممنوع شدهاند و برخی سایتهایی که چندین کاربرد دارند و ممکن است فیلتر شده باشند.»
البته وزیر ارتباطات اعلام کرده که این طرح هنوز اجرایی نشده و عملیاتی نشده است و در حال حاضر وزارت ارتباطات این امکان را فراهم می کند. محمدعلی زلفی گل وزیر علوم نیز درباره زمان اجرای این طرح گفت: بستگی به این دارد که دانشگاه ها چه زمانی لیست اعضای هیات علمی خود را ارائه کنند.
به این ترتیب به نظر می رسد پس از خبرنگاران، گیمرها و برنامه نویسان، اساتید دانشگاه آخرین قشری هستند که مشمول تسهیلات دور زدن تحریم های خارج و فیلترینگ از داخل خواهند شد. باید منتظر پاسخ وزارت ارتباطات به سایر افراد، بنگاه ها و نهادها از جمله پزشکان، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صلح، نمایندگان مجلس، فدراسیون فوتبال، کسب و کارهای حوزه فناوری و … باشیم. که درخواست دسترسی نامحدود به اینترنت را داشته است، مصمم است