طرح حفاظت از فضای مجازی سرنوشتی پر فراز و نشیب داشته است. از زمانی که این طرح مطرح شد، مخالفت های زیادی را در افکار عمومی به دنبال داشت و وقتی در اسفندماه سال گذشته بدون طی مراحل قانونی در کمیسیون ویژه امنیت به تصویب رسید، انتقاد برخی نمایندگان را برانگیخت و تا اینکه معاونت قوانین مجلس با آن مخالفت کرد، باز هم اخباری وجود داشت. آمد که این طرح در دستور کار است.
وایشت امروز به نقل از دبیر کمیسیون طرح امنیت نوشت: برخی از مواد این طرح که در کمیسیون تلفیق تصویب شد، مربوط به شورای عالی فضای مجازی بود و به تصویب این شورا رسید و اکنون این کمیسیون مواد آن را قرار داده است. در اختیار هیأت قرار گرفته بود و دادگاه باید در مورد زمان اجرای قانون نظر دهد. مهرداد ویسکرمیاگرچه این طرح به سنا خواهد رفت، سنا فقط تصمیم خواهد گرفت که دادگاه چند سال طول بکشد.
پیش از این اواسط شهریور ماه سال جاری خبر ابلاغ مصوبه ای در شورای عالی رسانه های فضای مجازی که بر اساس آن «کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی» تشکیل می شود و کارشناسان آن را بررسی کردند. به عنوان تصویب نظام تنظیم خدمات فضای مجازی یا به اصطلاح طرح حفاظت از فضای مجازی. . در واقع بر اساس این مصوبه بخشی از طرح تنظیمی که نسخه نهایی طرح حفاظتی بود به تصویب شورای عالی فضای مجازی رسیده بود. این طرح از تشکیل کمیسیون تنظیم مقررات خبر داد و این کمیسیون سیاست صدور مجوز برای هرگونه فعالیت و کسب و کار در فضای مجازی اعم از محتوا و خدمات، زیرساخت های ارتباطی و فناوری اطلاعات را بر عهده داشت.
همین موضوع نمایندگان مجلس را به واکنش واداشت و آنها این طرح را در شهریور ماه تمام شده دانستند و گفتند مجلس از راس کار پایین آمده است. نوری قزلجه او در 23 شهریور گفت که طرح حفاظت تصویب شده است. زیرا اعضای کمیسیون مجاز شورای عالی فضای مجازی اگر بخواهند نظر و برنامه خود را اجرا کنند می توانند تمام اهداف مورد نظر خود را در طرح حفاظت اجرا و ابلاغ کنند و دیگر نیازی به تایید ندارند.
موضوعی که امروز و پس از انتشار خبر تصویب طرحی در کمیسیون تلفیق، سخنگوی کمیسیون حفاظت از فضای مجازی مجلس در گفت و گو با «اعتماد» از تصویب طولانی طرح حفاظت خبر داد. مدتی پیش و در همان زمان که شورای عالی فضای مجازی آن را تغییر داد. و تحت سیاست های شورای عالی فضای مجازی کار خود را انجام داده است. با این حال، مرد سیاه پوست وی تاکید کرده است که «طرح مذکور باید به صحن بیاید و مجوز بگیرد». به گفته وی، بر اساس برنامه شورای عالی فضای مجازی، طرح حفاظتی کمیسیون تنظیم مقررات قانونی می شود.
ماه ها از وزیر ارتباطات می گذرد که درباره طرح امنیتی چیزی تصویب نشده است و اجرای طرح حفاظت از فضای سایبری دیگر سایه سنگینی بر سر کاربران نیست و روزانه با آن سروکار دارند. خصوصاً پس از تشدید محدودیتهای اینترنت، گسترش فیلترینگ، کاهش سرعت و کاهش پهنای باند، مدتهاست که کاربران بهطور ناخواسته تحت حفاظت قرار گرفتهاند.
وقتی وزیر ارتباطات در مجلس درباره اولویت شبکه ملی اطلاعات صحبت کرد و اعلام کرد که تمام امکانات این وزارتخانه در اختیار این پروژه است، در واقع بر اجرای بند 8 ماده الف این طرح تاکید می کرد که موظف است. وزارتخانه شبکه ملی مورد نیاز کشور را ایجاد کند. در تمام این ماه هایی که از محدودیت های اخیر می گذرد، مسئولان در واکنش به نارضایتی مردم مدام می گویند که کیفیت اینترنت داخلی در حال افزایش است.
برنامههای حمایتی این وزارتخانه و بهطور کلی دولت از پیامرسانها و بسترهای داخلی و تلاش برای سوق دادن کسبوکارها به این فضا در راستای بخشی دیگر از طرح تنظیم فضای مجازی با عنوان «حمایت از ارائهدهندگان خدمات فضای مجازی» بود.
همچنین، مدت ها قبل از محدودیت های اخیر و با اجرای اجباری قابلیت جستجوی ایمن، دولت به دنبال اجرای بند دیگری از این طرح بود که خواستار ارائه خدمات متناسب با نیاز کاربران به ویژه کودکان، نوجوانان و معلولان بود و محدودیت هایی را در این طرح ایجاد کرد. دسترسی همه کاربران به همین دلیل است.
به طور مشخص در فصل هفتم این طرح در خصوص دسترسی به فیلترشکن ها، وزارت ارتباطات موظف شد به طور مستمر آنها را شناسایی و حذف کند.
مشخص نیست سرنوشت طرح مصوب کمیسیون مشترک مجلس چه خواهد شد. اما با وجود تصویب شورای عالی فضای مجازی و تجربیاتی که کاربران در ماه های گذشته داشته اند، شاید دیگر سرنوشت این طرح اهمیتی نداشته باشد. این طرح مدت هاست اجرا می شود.