احمد نادری، نماینده مجلس 30 آبان در دانشگاه تهران از مخالفت جدی جمعی از نمایندگان مجلس با فیلترینگ شدید دو ماه گذشته خبر داد. وی با بیان اینکه رئیس مجلس پیگیر رفع فیلتر دو شبکه اجتماعی است، گفت:قالیباف مستقیماً به نمایندگی از بخش بزرگی از مجلس که ما هم جزو آن هستیم پیگیر رفع و رفع فیلترهای اینستاگرام و واتس اپ بوده و هست. در برخی جاها بحث های جدی مطرح شده و ادامه خواهد داشت.» وی ادامه داد: این سیاست جواب نداده و باید سیاست را تغییر دهیم.
رشیدی کوچی دیگر نماینده که پیش از این مخالفت خود را با طرح حمایتی اعلام کرده بود، امروز یکم آبان ماه، سخنان نادر مبنی بر مخالفت رئیس مجلس و برخی نمایندگان با فیلترینگ شبکه های اجتماعی را تایید کرد. کوچی در ادامه با یادآوری نقش نهادهای امنیتی در فیلترینگ گفت: تصمیم مسئولان امنیتی این است که برخی از شبکه های اجتماعی که در آن هرج و مرج ایجاد می شود تا زمانی که آرامش به جامعه بازگردد، موقتا فیلتر شوند. همان مراجعی که هر بار از وزیر ارتباطات درباره رفع فیلتر اینستاگرام و تلگرام سوال می شود نامشان مطرح می شود. زارع پور پیش از این با آغاز فیلترینگ و محدودیت های شدید گفته بود که تصمیم گیری درباره فیلترینگ با شورای امنیت کشور است. شورای امنیت ملی به ریاست وزیر کشور تشکیل می شود و برخی از حقوقدانان معتقدند مصوبات آن تا 30 روز اعتبار دارد و پس از آن باید از مجلس مجوز بگیرد. اما نماینده بوشهر در گفت و گو با خبرنگار ایلنا در 27 مهر در پاسخ به سوالی درباره رفع محدودیت های اینترنتی از وزیر ارتباطات گفت: رفع محدودیت ها مشروط به نظر شورای عالی امنیت ملی بوده و اوایل آبان ماه فرمانده پدافند غیرعامل همچنین دستور داد تا فیلترهای اینستاگرام و واتساپ به شورای عالی امنیت ملی نسبت داده شود و این مصوبه تا زمان تعهد این شرکتها به رعایت قوانین کشور ادامه خواهد داشت. شورای امنیت ملی زیرمجموعه شورای عالی امنیت ملی است و یکی از اعضای شورای عالی امنیت ملی رئیس مجلس است.
به گفته نادری، رئیس مجلس که امروز پیگیر رفع فیلتر این دو شبکه اجتماعی است، پیش از این طرحی را برای بررسی و تصویب به شورای عالی فضای مجازی ارجاع داده بود که محدودترین طرحی است که تاکنون انجام شده است. در بحث فضای مجازی تاکنون تصویب شده است. طرح «سامانه تنظیم کاربران مجازی» که همان طرح «حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی و ساماندهی پیام رسان های اجتماعی» است. ارجاع این طرح به شورای عالی فضای مجازی که همواره مواضعی برای کنترل و محدودیت کاربران دارد، از سوی برخی نمایندگان به دور زدن مجلس تعبیر شد. ارجاع این طرح در نهایت صلاحیت ایجاد مقررات و نظارت را به شورای عالی فضای مجازی واگذار کرد.
اخبار امنیتی ادامه دارد با توجه به اخباری که به تازگی از مجلس رسیده، به نظر می رسد کمیسیون مشترک امنیت در حال برگزاری مجدد است. این اخبار همزمان با آنچه رسانه ها از طرح جدید مجلس برای محدودسازی بیشتر فضای مجازی و جرم انگاری فعالیت آن منتشر کردند، بود. کمیسیون مشترک امنیتی مجلس یک بار طرح امنیتی را تصویب کرده بود که به دلیل روند غیرقانونی آن کنار گذاشته شد. 21 آبان حسین نوش آبادی، عضو کمیسیون تلفیق، از ادامه جلسات تکمیلی این کمیسیون خبر داد. وی به ارتقای فضای مجازی و پیام رسان های داخلی اشاره کرد و گفت: عضو کمیسیون مشترک حفاظت از فضای مجازی هستم و هدف از تشکیل این کمیسیون رشد و ارتقای پیام رسان های داخلی، نشانه هایی از آن است. اکنون پیشرفت قابل مشاهده است و هفته آینده جلسات دیگری برگزار خواهد شد. تاکنون فیلترهای اینستاگرام و واتس اپ بیشتر به نفع این پیام رسان های داخلی بوده است که تبلیغ آنها با حمایت دولت در دستور کار این طرح و کمیسیون مشترک قرار گرفت. اما اینجا هم صدای مخالفت گروهی از نمایندگان به گوش رسید. معاون آیین نامه مجلس از مخالفت نمایندگان با ادامه کار کمیسیون تلفیق در رای گیری غیرعلنی خبر داد. اما در 23 آبان ماه خبر راه اندازی مجدد کمیسیون مشترک حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی در شرایطی منتشر شد که برخی از اعضا موضعی برای بازکردن این موضوع داشتند. باقری یکی از اعضای کمیسیون گفت: نمی دانم قرار است در این جلسه چه موضوعی مطرح شود و به نظر من در شرایط فعلی کشور بازگشایی چنین موضوعات حساسی به صلاح نیست. ” مشخص نیست در این جلسه چه اتفاقی افتاده است اما آنابستانی نماینده مجلس در گفت و گو با دنیای اقتصاد با بیان اینکه این جلسه در خصوص صیانت از فضای مجازی نبوده و نگفته است که مربوط به فضای مجازی نیست، گفت: ما هستیم. صحبت از مسائل مختلف روز کشور و یکی از مسائل امروز کشور این است که «فضای مجازی است اما این موضوع ربطی به طرح حفاظتی ندارد».
بنابراین به نظر می رسد در مجلس نظرات مختلفی درباره فیلترینگ وجود دارد، دیدگاهی که آن را با توجه به طرح حفاظتی ضروری می داند و دیدگاهی مخالف این طرح. نادری میگوید رئیس مجلس به رفع فیلتر اینستاگرام و واتساپ ادامه میدهد، اما ادامه سخنان او لزوماً به معنای رفع فیلتر و رفع محدودیت نیست.
در بحث فیلترینگ، ما یعنی بخشی از مجلس به ریاست رئیس مجلس به طور ویژه خواستار رفع فیلترینگ فعلی هستیم. سیاست فیلترینگ به این معنا کارساز نبوده و نبوده است. بحث جدی ما این است که از دهه 60 و 70 که کانال های ویدئویی و ماهواره ای را فیلتر کردیم و در سال 96 تلگرام طلایی بود که توسط یک سازمان داخلی راه اندازی شد، بعد از اینکه حذف کردند چه شد و چطور مطرح شد. . این سیاست جواب نمی دهد و جواب نداده است، بنابراین باید سیاست را تجدید کنیم و نحوه برخورد با آن باید جدید باشد و بر اساس درک مسئله اتفاقات جدیدی رخ دهد.
او به طور خاص به فیلترینگ فعلی اعتراض دارد و از سیاست های جدید صحبت می کند. قبل از او، برخی از مخالفان فیلترینگ به این روش، جایگزین آن را برای فیلترینگ هوشمند یا نامتقارن میدانستند که دسترسی به اینترنت را کلاس محور میکند. سن، شغل، موقعیت علمی معیارهایی است که تاکنون برای رفع فیلتر ناهمگون اینترنت اعلام شده است. نظام مندسازی، قانونی سازی و ساماندهی فضای مجازی عباراتی است که بعضاً توسط نمایندگانی شنیده می شود که مخالفت خود را با فیلترینگ اعلام می کنند. احمد راستینه، سخنگوی کمیسیون فرهنگی پیشتر گفته بود با فیلترینگ موافق نیستم اما موافق قانونی بودن این فضا هستم. یک هفته پس از این اظهار نظر، او اعلام کرد که “باید دو اقدام در دستور کار داشته باشیم، اول اینکه همه به دنبال ساماندهی و قانونی شدن فضای مجازی هستیم و موضوع دوم تعریف و تعیین سطوح دسترسی است. شاید تاکید نادر بر پاسخ ندادن «فیلتر به این معنا» به این معنا باشد که فیلترینگ به معنای دیگر در دستور کار قرار گیرد و شاید نمایندگان مجلس مخالف فیلتر اینستاگرام و واتس اپ موفق به دریافت مجوز رفع فیلتر این دو شوند، اما مشخص نیست برنامه آنها چیست. چه مقرراتی در این فضا وجود دارد؟