در فوریه 2022، دانشمندان چینی گزارشی در مورد مطالعه نمونههای مشابه جمعآوریشده از بازار هوانان منتشر کردند که نشان داد نمونههای آزمایششده حاوی ویروس کرونا هستند. اما انسان های آلوده و نه حیواناتی که در آنجا خرید و فروش می شدند، منبع انتشار ویروس بودند.
این گروه از محققان چینی، که برخی از آنها به مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای چین وابسته بودند، در یک مقطع زمانی دادههای خام GISAID را درباره سوابها به بازار ارسال کردند. GISAID یک مخزن بین المللی از توالی های ژنتیکی ویروس ها است. نیویورک تایمز گزارش می دهد که تلاش ها برای رسیدن به گروه دانشمندان چینی در روز پنجشنبه ناموفق بوده است.
در 4 مارس 2022، فلورانس دباریک زیست شناس تکاملی از مرکز تحقیقات علمی فرانسه، متوجه توالی بیش از حد این داده ها شد. پس از این واقعه، دبار ابتدا داده های مذکور را جدید دانست و آنها را کنار گذاشت. اما یک هفته بعد، پس از ورود مجدد، متوجه شد که آنها فقط مجموعه ای از داده های خام دارند.
از فوریه 2022، پس از تأیید وجود چنین ویروسی توسط دانشمندان چینی در گزارش خود، کارشناسان ویروس شناسی منتظر آن توالی داده های خام از بازار هوانان بودند. دکتر دبارد می گوید که قبلاً به دانشمندان دیگر هشدار داده بود که ویروس جدید ممکن است از بازار هوانان در ووهان چین منشاء گرفته باشد.
هفته گذشته، یک تیم بین المللی شروع به استخراج داده های ژنتیکی جدید کرد. مایکل وروبییک زیست شناس تکاملی در دانشگاه آریزونا و کریستین اندرسنیک ویروس شناس در موسسه تحقیقاتی اسکریپس کالیفرنیا و ادوارد هلمزیک زیست شناس از دانشگاه سیدنی از جمله اعضای موسس این تیم هستند.
یکی از نمونه های مورد بررسی در این تحقیق بیش از سایر نمونه ها مورد توجه دانشمندان قرار گرفت. دکتر هلمز در سال 2014 این نمونه را از یکی از غرفه های ویژه بازار هوانان برداشت. هولمز دریافت که در این غرفه قفسهای حاوی سگهای راکون درست بالای قفسهای پرندگان نگهداری میشوند. یعنی در یک محیط بسیار مناسب برای انتقال ویروس های جدید.
پس از بررسی نمونه های گرفته شده از یک گاری در اوایل سال 2020، تیم تحقیقاتی دریافتند که نمونه ها حاوی مواد ژنتیکی ویروس و یک سگ راکون هستند. استیون گلدشتاینیک ویروس شناس در دانشگاه یوتا، روی آنالیز جدید کار کرد. وی درباره این موضوع می گوید: با سرعت نسبتاً زیادی توانستیم متوجه شویم که حداقل در یکی از نمونه ها مقادیر زیادی اسید نوکلئیک راکون به همراه اسید نوکلئیک ویروس وجود دارد. اسیدهای نوکلئیک واحدهای سازنده اطلاعات ژنتیکی هستند.
دانشمندان درگیر در آخرین بررسی میگویند که پس از اینکه تیم بینالمللی به دادههای جدید دست یافت، با محققان چینی که فایلها را آپلود کرده بودند تماس گرفتند. این فراخوان به منظور همکاری و رعایت قوانین مخزن آنلاین صورت گرفت. اما بلافاصله پس از آن، توالی های ذکر شده از پایگاه داده GISAID ناپدید شدند. هنوز مشخص نیست که چرا این سکانس ها حذف شده اند یا دلیل حذف آن ها چه بوده است.
دکتر دبار با تاکید بر این نکته مهم که داده های بسیار بیشتری از این بازار وجود دارد، که بسیاری از آنها هرگز عمومی نشده اند، می گوید که تیم تحقیقاتی به دنبال این داده ها بوده اند.
موضوع مهم دیگری که دانشمندان در مورد تجزیه و تحلیل اخیر به آن اشاره می کنند این است که برخی از نمونه های موجود حاوی مواد ژنتیکی از حیوانات و انسان های دیگر است. آنجلا راسموسنویروس شناس سازمان واکسن و بیماری های عفونی دانشگاه ساسکاچوان کانادا در توضیح این موضوع می گوید با توجه به حضور مردم در بازار هوانان و حتی وجود موارد انسانی کووید در این بازار باید انتظار داشت. که مواد ژنتیکی انسان نیز در داده ها وجود دارد.
دکتر گلدشتاین معتقد است با توجه به اینکه تاکنون هیچ حیوان آلوده ای کشف نشده است، نمی توان به طور قطع ثابت کرد که حیوانات آلوده در غرفه مذکور نگهداری می شده است. به گفته وی، پایداری ماده ژنتیکی این ویروس به حدی است که دقیقاً مشخص نیست این مواد چه زمانی در بازار رسوب کرده اند.