دانشمندی که کریسپر بیبیز را ایجاد کرده بود، با طرح های جدید بازگشته است


در همین حال، برخی نگران برنامه های جیانکوی هستند. کیران موسونورودکتر می‌گوید: «به نظر من، بهتر است که او به هیچ نوع کارآزمایی بالینی یا موقعیتی که در آن درمان‌ها در حال توسعه است، نباشد.»

هنک گریلیاستاد حقوق دانشگاه استنفورد و نویسنده کتاب Crispr People که کتابی در مورد علم و اخلاق ویرایش ژن انسان است، نیز می‌گوید: «او در خفا آزمایش‌های غیرقانونی و غیراخلاقی انجام می‌دهد و حالا می‌خواهد به کار خود ادامه دهد؛ انگار هیچ چیز نیست. اتفاق افتاده است. به نظر من علم نباید او را بپذیرد. حداقل نه به این زودی و تا زمانی که علائمی از پشیمانی از اشتباه خود نشان دهد.”

گریلی فکر می کند که اکنون مجلات علمی باید از انتشار مقالات جیانکویی خودداری کنند و سازمان های خارج از چین نباید به او کمک هزینه تحقیقاتی بدهند. اما او مطمئن نیست که این ممنوعیت تا چه زمانی باید ادامه یابد. جیانکوی هنوز علناً به خاطر آزمایش های خود که از CRISPR برای جهش ژنی به نام CCR5 برای مقاوم کردن نوزادان در برابر HIV استفاده کرد، عذرخواهی نکرده است. این ویژگی به طور طبیعی در برخی از افراد اروپایی تبار وجود دارد و از ورود HIV به سلول ها جلوگیری می کند.

با این وجود، داده‌های جیانکوی نشان داد که سلول‌های نوزادان موزائیسیسم را نشان می‌دهند. یعنی ویرایش یکنواخت نبود. مشخص نیست که آیا این کودکان دچار عوارض ویرایش ژن شده اند یا خیر. او از کار خود در کنفرانس ویرایش ژنوم 2018 در هنگ کنگ دفاع کرد و گفت: “من واقعاً به این موضوع خاص احساس افتخار می کنم.” هنگامی که Wired از او پرسیده شد که چگونه به انتقاداتی که از کارش غیراخلاقی می‌شود پاسخ می‌دهد و آیا هنوز همان احساسی را که در سال 2018 داشت، دارد، جیانکوی پاسخ داد: “در سفر بعدی ام به دانشگاه آکسفورد در ماه مارس آینده در مورد آن صحبت خواهم کرد.” من انجام خواهم داد.”

جیانکوی با دعوت ابین کرکسی، یک انسان شناس در دانشگاه آکسفورد، خاطرنشان کرد که او کتابی در مورد نوزادان چینی به نام پروژه جهش یافته نوشته است و از He Jiankui برای سخنرانی در بهار دعوت کرده است. جزئیات و فرمت رویدادی که قرار است برگزار شود مشخص نشده است. دانشگاهیان در مورد اینکه آیا جیانکویی باید اجازه حضور و سخنرانی در رویدادهای علمی خارج از چین را داشته باشد، اختلاف نظر دارند.

در ماه مه، جیانکوی به یک جلسه پشت درهای بسته به میزبانی رصدخانه ویرایش ژنوم جهانی دعوت شد. در سال 2020، جاسانوف و سایر دانشگاهیان این گروه را ایجاد کردند تا گفتگوهای بین المللی در مورد ویرایش ژن و جامعه را تقویت کنند. جاسانوف می‌گوید: «ما می‌خواستیم درباره شرایطی که منجر به تصمیم او برای انجام این کار شد، بیشتر بدانیم. ما قصد نداشتیم او را بدنام کنیم و سعی کردیم به گونه ای روند را ایجاد کنیم که انگار به او فرصت تبلیغات می دهیم.»

در این بین کیانی معتقد است که باید جیانکوی به رویدادهای بین المللی دعوت شود و با او گفت وگوی محترمانه داشته باشد. کرکسی دیدگاهی دلسوزانه نسبت به جیانکوی دارد و او را فردی می‌بیند که از بلای جامعه علمی محافظت می‌کند، جامعه‌ای که قبلاً برای ایجاد کودکان ویرایش‌شده ژنومی برای جلوگیری از بیماری‌ها حرکت می‌کرد. کرکسی می گوید: «به نظر من، او قربانی شد.

پس از فاش شدن آزمایش‌های جیانگ‌وی، این واقعیت که بسیاری از دانشمندان برجسته در چین و سایر کشورها از برنامه‌های جیانگ‌وی برای ایجاد بارداری با جنین‌های ویرایش‌شده اطلاع داشتند و نتوانستند آنها را متوقف کنند نیز فاش شد. جیانکوی در پاسخ های خود به Wired مستقیماً به کار قبلی خود در CRISPR اشاره نکرد. اما به نظر می رسید که او به طور ضمنی تصدیق کرد که باید برای ایجاد اعتماد در جامعه علمی تلاش کند.

Giancoi به دلیل انجام کارآزمایی CRISPR در شرایط نسبتاً محرمانه و عدم کسب تأییدیه اخلاقی مناسب یا رضایت آگاهانه از خانواده بیماران به طور گسترده مورد انتقاد قرار گرفته است. او در ایمیلی به Wired نوشت: «کار تحقیقاتی من شفاف خواهد بود. وی افزود که قصد دارد از تیم مشاوره علمی بین المللی و کمیته اخلاقی تحقیق کند. او گفت: «تمام تحولات در توییتر منتشر خواهد شد.

پس از انتشار اخبار مربوط به نوزادان کریسپر، محققان به دنبال جلوگیری از حوادث مشابه بودند. برجسته ترین متخصصان اخلاق زیستی چین از تصویب قوانین جدید مرتبط با تحقیقات پزشکی در این کشور حمایت کرده اند. در همین حال، دانشمندان برجسته در غرب خواستار توقف بین المللی تحقیقات ویرایش ژنوم ارثی شده اند و می گویند باید منتظر بمانیم تا کشورها برای این نوع تحقیقات قانونی وضع کنند.

سازمان بهداشت جهانی و آکادمی ملی علوم ایالات متحده دستورالعمل هایی را در مورد چگونگی انجام این آزمایشات پیشنهاد کرده اند. اما در ایالات متحده، چین و بسیاری از کشورهای دیگر، ویرایش ژن انسان به این روش ممنوع است. موسونورو خاطرنشان می‌کند که هنوز مکانیسمی وجود ندارد که دانشمندان بتوانند فعالیت‌های تحقیقاتی غیرقانونی و مشکوک را به‌ویژه در فراسوی مرزها گزارش کنند.

جینگ بائو نییک متخصص اخلاق زیستی در دانشگاه اوتاگو در نیوزیلند می گوید: “شاید این محقق به طور خاص سزاوار فرصت دیگری باشد؛ اما چالش دشوار ایجاد مکانیسم های بین المللی مناسب برای جلوگیری از سوء استفاده های مشابه است. چالش دشوارتر بررسی انتقادی و تصحیح موثر است. محیط اجتماعی و سیاسی که این نوع سوء رفتار علمی را پرورش می دهد.

موسونورو همچنین اشاره می کند که نوع تحقیقات ژن درمانی که هی می خواهد انجام دهد بدون خطر نیست. در 1999، جسی گلسینگر 18 ساله پس از دریافت ژن درمانی تجربی درگذشت. این حادثه کل زمینه ژن درمانی را متوقف کرد و محقق مسئول کارآزمایی به طور موقت از کار در کارآزمایی های بالینی منع شد. با این حال، پس از چندین سال کار بر روی ایجاد ژن درمانی ایمن تر، او به این رشته بازگشت.

هی در پستی در شبکه اجتماعی Weibo به خطرات ژن درمانی و ویرایش ژن اذعان کرد و به مرگ اخیر مردی مبتلا به دیستروفی عضلانی دوشن اشاره کرد. به عنوان بخشی از یک مطالعه تحقیقاتی، درمان اختصاصی CRISPR را دریافت کرده بود. هی می نویسد: «تاریخ به ما می گوید که وقتی فناوری جدیدی به وجود می آید، هم فرشته است و هم شیطان.