چندی پیش یکی از اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس مدعی شد اینستاگرام و واتس اپ به طور خلاصه شرایط ایران را پذیرفته اند. به احتمال زیاد به ایران می آیند. روز گذشته زارع پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور با صراحت ادعای جواد نیک بین را رد کرد و گفت: از خود او بپرسید، چنین خبری نداریم و چیزی به دست ما نرسیده است.
امروز سخنگوی متا در پاسخ به بی بی سی گفت: ما با مقامات ایرانی وارد گفتگو نمیشویم، همچنین به درخواست آنها برای تعیین نماینده در ایران پاسخ نمیدهیم.»
بیش از سه ماه از فیلتر شدن اینستاگرام و واتس اپ محبوب ترین پلتفرم های ایران می گذرد. در 16 دسامبر، مرکز ملی فضای مجازی نامه ای را برای شرکت متا ارسال کرد که در آن پس از اینستاگرام با اتهام نقض قوانین جمهوری اسلامی ایران و قوانین خود این پلتفرم، 10 روز مهلت داده تا نماینده رسمی مسئول را معرفی کند. در بخشی از اطلاعیه روابط عمومی این مرکز آمده است: مرکز ملی فضای مجازی در این نامه به شرکت متا این فرصت را داده است تا اقدامات لازم از جمله معرفی نماینده رسمی مسئول مستقر در ایران را برای شرکت متا انجام دهد. حداکثر 10 روز به منظور امکان فعالیت پایدار پلتفرم های مذکور پس از دریافت نامه از آن شرکت، طبق سیاست ها و مقررات کشور در خصوص فعالیت شرکت های خارجی در فضای مجازی کشور.
سخنگوی متا همچنین گفت که “ما به شدت با تلاش مقامات برای قطع ارتباط بین مردم ایران و سایر نقاط جهان مخالفیم.”
مرکز ملی فضای مجازی متا را به ترویج فعالیت های تروریستی، پورنوگرافی، فحشا، انتشار اخبار جعلی، تشویق به خشونت، کودک آزاری، گسترش نفرت و تقریباً هر جنایتی که می تواند در فضای مجازی مرتکب شود، متهم کرد:
با توجه به انتشار سازمان یافته اخبار کذب، ترویج رفتار تبعیض آمیز و نفرت انگیز، تحریک خشونت و ناآرامی اجتماعی، نقض حاکمیت ملی و نقض حقوق کاربران با اعمال استانداردهای دوگانه و ایجاد فعالیت های تبلیغاتی و عملیاتی تروریست ها. گروههایی در پلتفرمهای وابسته به شرکت متا، تعمیق شکافها، تبعیضهای اجتماعی، نژادی و قومی، تفرقه افکنی و زمینهسازی برای جنایات سازمانیافته، از جمله انتقال و تجارت سلاحهای جنگی و مواد مخدر، ترویج رفتارهای جنسی نامناسب با کودکان و نوجوانان و همچنین عدم جلوگیری از پخش برنامه های زنده جنسی، ارائه خدمات جنسی و فحشا و آموزش رفتارهای نابهنجار و خلاق بر اساس قوانین کشور.مطرح شده است.»
بخشی از نامه مرکز ملی فضای مجازی به متا
به نظر می رسد نمایندگان مجلس به شدت علاقه مند به شایعه سازی درباره فیلتر شدن اینستاگرام و تمایل متا برای حضور در ایران بر اساس قوانین کشور هستند و در هفته های اخیر اظهارنظرهای متعددی در این باره داشته اند. اما از سوی دیگر ظاهرا متا حاضر نیست حتی با جمهوری اسلامی وارد مذاکره شود چه برسد به حضور رسمی و معرفی نماینده مسئول. در چنین شرایطی به نظر می رسد نباید به رفع فیلترینگ این پلتفرم ها امیدوار بود.