مقام ساترا نباید مثل صدا و سیما مطلق باشد
در جلسه ای که هفته گذشته داشتند، نمونه های مهمی از درگیری های خود با ساترا را بیان کردند. مدیرعامل فیلمو در همان جلسه گفته بود که چهارچوب ضوابط تولید باید برای همه تریبون ها مشخص باشد و جایگاه ساترا مطلقاً مشابه آنچه در صدا و سیما دیده می شود، نباشد. وی به زیادهرویهای ساترا اشاره کرد و گفت: در مورد ساترا نیز این مرحله را دیدیم که میخواستند پستهای اینستاگرام ما را چک کنند، واقعیت این است که به نظر میرسد عقبنشینی در مقابل چنین بخشهایی فقط منجر به پیشرفت آنها میشود و شاید بهتر است کار درست را انجام دهید و مقاومت کنید.”
یکی از مدیران فیلم ناب نیز گفت: ساترا ترجیح می دهد طرح ها را به صورت شفاهی رد کند و رد متن و طرح را به صورت مکتوب نمی پذیرد و این موضوع یکی از مشکلات شرکت ها است.
حتی اعتبار مجوزهای ساترا هم پابرجا نیست، موضوعی که رامین موسوی، نماینده پلتفرم آپرا مطرح کرد و گفت: برای تولید یک اثر مجوز کپی رایت گرفتیم اما بعدا اطلاعات سایت ساترا حذف شد. با وجود اینکه کاغذی داشتیم که روی آن نوشته شده بود مجوز کار ماست، ساترا در زمان فیلمبرداری ما این بهانه را آورد که شما اصلا مجوز ندارید. مشخص نشده است؛ «این گونه برخوردها فقط مختص ما نیست و قطعا سایر پلتفرم ها نیز با مشکل مواجه هستند».
مدیرعامل دوربین نیز در آن جلسه معتقد بود که فقدان مقررات باعث میشود ساترا سختگیرانهتر عمل کند: «وقتی ساترا تنگنا دارد و حامی وجود ندارد، شرکتها باید راه خودشان را بروند و نهادهای دیگری که در این زمینه جایی ندارند. میدان بیا جلو و دخالت کن.» علاوه بر این، فرزاد آذری پور، مدیرعامل هاشور معتقد بود که جلسه با ساترا در خصوص بررسی آیین نامه صرفا وقت خود را می گرفت زیرا متن از قبل نوشته و آماده بود و شرکت ها فقط برای عکسبرداری دعوت شده بودند.
اینها بخشی از ماجراهای VOD با ساترا است که برخی از آنها از طریق اطلاعیه ها یا نظرات ساترا در شبکه های اجتماعی شنیده می شود. یکی از مهم ترین مشکلات آنها در این ماه ها موضوعی است که علی سرتیپی مدیر عامل فیلم نت گفت حساسیت بالای بازیگران که باعث می شود شرکت ها ندانند اثری که امروز می سازند فردا قابل نمایش است یا خیر.
یک سازمان ذینفع که قانون می گذارد
ساترا در تمام اطلاعیه هایی که در مورد VOD ها داده است تاکید کرده است که آنها غیرقانونی عمل کرده اند. در حالی که منتقدان بارها از مشکلات حقوقی وجود ساترا گفته اند. این گروه که زیر نظر صدا و سیما هستند و به تولید محتوا می پردازند در گام اول نمی توانند برای تولیدات رسانه ای قانون گذاری کنند. ساترا یک ذینفع است اما قدرت های زیادی دارد.
این سازمان خود را مجری قوانین و اسناد بالادستی از جمله مصوبات شورای عالی فضای مجازی در این زمینه می داند. پلتفرمها را بررسی و رتبهبندی میکند و این حق را برای خود محفوظ میدارد که در صورت پایین بودن امتیاز پلتفرم، اقدام قانونی انجام دهد. نهادی که در واقع برای گسترش انحصار صدا و سیما وجود دارد و بودجه این کار را هم دارد.
در حالی که وجود این موسسه از نظر قانونی محل تردید است. این جمله را رئیس کمیسیون اقتصاد دیجیتال مجلس در نامه ای به مرکز ملی فضای مجازی نوشته است.
مجتبی توانگر در 7 آذرماه در نامه ای به مرکز ملی فضای مجازی نسبت به بسته شدن درگاه بانکی بسترهای پخش آنلاین فیلم هشدار داد. او نوشت که سپردن اختیارات نامحدود و بدون نظارت به گروه هایی که خودسرانه به کسب و کارهای خصوصی و استارت آپ ها فشار می آورند خلاف عقل و قانون است. توانگر همچنین وجود ساترا را از نظر حقوقی سوال برانگیز و مبهم دانست و از پایبندی مرکز تجارت الکترونیک به نظرات ساترا انتقاد کرد.
توانگر با بیان اینکه اگر مسئولان ذیربط از جمله وزیر ارشاد قانونگذاری مناسبی برای این بسترها انجام می دادند، گفت: امروز شاهد یکنواختی بی فکر و خطرناک گروه های مرتبط و غیرمرتبط در حوزه مسائلی نبودیم که مستقیماً زیرمجموعه آن هستند. مسئولیت وزارت محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی است.»
همچنین محمدجعفر نعناکار، مدیر جهانی پلتفرم آیو، پیش از این در نشست انجمن VVOD ها درباره آیین نامه ساترا گفته بود: «آیین نامه ای که ساترا دارد مربوط به پیشینه ای است که خود صدا و سیما ندارد. اساسنامه و سالها است که میخواهند برای آن اساسنامه بنویسند، اما نوشته نشده است.» . نباید فراموش کرد که از نظر حقوقی، هر آیین نامه ای که قرار است تدوین و سپس تصویب و در نهایت ابلاغ شود، باید مرجع قانونی داشته باشد. اگر این روند انجام نشود، آییننامه اعتبار قانونی ندارد.»
وی تاکید کرده بود که در صورت غلبه VOD ها در این زمینه می توانند برخی از مقررات نادرست اعلام شده در دادگاه را لغو کنند.
مرکز ملی فضای مجازی در حال حاضر دو نامه پیش رو دارد، یکی نامه یکی از نمایندگان مجلس در انتقاد از زیاده خواهی و عدم حمایت قانونی سترا و دیگری نامه ساترا که با حمایت صدا و سیما می خواهد حدود خود را به عنوان یک قانونگذار مشخص کند.
فیلیمو هنوز در مورد نامه جدید ساترا اظهار نظری نکرده و اطلاعیه ای منتشر نکرده است.